A hetednapi adventizmus alapítóinak többsége nem csatlakozhatna ma az egyházhoz, ha egyet kellene érteniük közösségünk „27 alapvető hitelvével”. (lásd a függeléket)
Pontosabban nem tudnák elfogadni a Szentháromságról szóló második alapelvet. Joseph Bates számára a Szentháromság tana nem volt bibliai (Autobiography, 204–205. o.), James White „régi trinitárius képtelenségnek” tartotta (Review and Herald, 1852. augusztus 5., 52. o.), M. E. Cornell pedig a nagy hitehagyás gyümölcsének tekintette a vasárnapünneplés és a lélek halhatatlanságának tanával együtt. (Facts for the Times, 76. o.)
Hasonlóképpen a hetednapi adventizmus alapítói közül többeknek gondot okozna negyedik hitelvünk, mely szerint Jézus egyszersmind örök és valóságos Isten. J. N. Andrews szerint ¬„Isten fiának… Isten volt az Atyja, és ezért a múlt örökkévalóságának egy pontján kezdete is volt”. (Review and Herald, 1869. szeptember 7., 84. o.) Az 1888-as minneapolisi konferencián nevezet szerzett E. J. Waggoner pedig 1890-ben ezt írta: „volt egy időpont, amikor Krisztus Istentől származva előjött… ám ez az idő az örökkévalóság napjainak olyannyira a kezdetéhez nyúlik vissza, hogy a véges elme számára gyakorlatilag kezdet nélkül való”. (Christ and His Righteousness, 21–22. o.)
A vezető adventisták többsége a Szentlélek személy voltáról szóló ötödik hitelvet sem tudta volna felkarolni. Uriah Smith sok hívő társához hasonlóan nem csak a Szentháromságot és a Fiú örökkévalóságát tagadta, hanem kortársaihoz hasonlóan a Szentlelket az Atya és a Fiú „isteni, titokzatos kisugárzásának” tartotta, „amely által nagy és végtelen művüket végrehajtják”. Smith másutt a Szentlelket „isteni hatásnak” nevezi, aki nem „az Atyához és a Fiúhoz hasonló személy”. (General Conference Bulletin, 1891, 146. o.; Review and Herald, 1890. október 28., 664. o.)
A korai adventisták zöme azonban nem csupán e három kérdésben tért el modern korabeli örököseiktől, hanem a központi szerepet játszó, zárt ajtóról szóló elképzelésben is, mely szerint a megpróbáltatás ideje, valamint az egyház nagy evangéliumhirdetésének küldetése 1844 októberében járt le. Mint látni fogjuk, még Ellen G. White is osztozott e nézetben. Továbbá az 1840-es és az 1850-es évek első felében az adventisták többségével együtt azt is hitte, hogy a szombat péntek este hat órakor kezdődik és szombat este hatig tart, valamint hogy lehet disznót és a Mózes harmadik könyvében tisztátalannak nevezett más állatok húsát is fogyasztani. (lásd Ministry, 1993. október, 10–15. o.)
Az eddig leírtak fényében az olvasóban felmerülhet a kérdés, vajon igazak-e a fenti állítások, és ha igen, akkor hogyan jutott el a felekezet a korai adventisták nézeteitől a jelenlegi tanbeli álláspontokig. Pontosan e kérdéseket veti fel és vizsgálja meg ez a könyv is. Hogy kellően megértsük az adventizmus tanbeli alakulását, meg kell vizsgálnunk három, a korai hetednapi adventisták eszmei vezetői által felkarolt nézetet: (1) dinamikus elképzelésüket a „jelenvaló igazságról”, (2) a keresztény hit krédójellegű megfogalmazása iránt tanúsított álláspontjukat, és (3) nézetüket a progresszív megértés felé vezető útról.

Krisztus Zászlóvívői

Ellen Gould White