„Egyszer egy primitív törzsi népről olvastam – írja Douglas Frank –, ők az eredetük után érdeklődő antropológusnak azt mondták, hogy őseik szőlőtőn ereszkedtek alá a mennyből. Jómagam hasonló hitben nőttem fel az evangélikusok származását illetően. Némi változással az I. századi egyház megnyilvánulása vagyunk, a protestáns reformációt követő, hosszúra nyúlt római sötét-ség után. De hogy hogyan is jutottunk oda az I. századból, olyan misztérium volt, amelynek felfedése látszólag senkit sem érdekelt.” (Less Than Conquerors, vii.)
Frank evangélikus hátterét illető bizonytalansága nem áll oly távol sok adventistától sem, amikor saját teológiai hátterükről esik szó. Ez és a következő fejezet a korai adventizmus teológiai kontextusát vizsgálja meg két szempontból: először figyelembe vesszük az általános teológiai világot, amelyből az adventizmus támadt; másodszor pedig számba vesszük a millerizmus hozzájárulását az adventista teológiához. A fentiekből az olvasók többsége valószínűleg jobban ismeri az utóbbi kérdést.

Tíz évvel élhetsz tovább

Válogatás
Mai lelkészek mai üzenetei

Nyári István