1847-re tehát a Hetednapi Adventista Egyház alapítói hitük következő alappilléreinek tartották: a második adventet, a szentélyt, a szombatot és a halottak állapotát. Ezek a tanok mindegyike Biblia-tanulmányozás eredménye, ám érdemes megemlíteni azt is, hogy ezeket olyan valaki fogalmazta meg, aki soha nem lett a szombatünneplő mozgalom tagja. Ily módon az alapítók szerepe, főként Batesé, az volt, hogy a fenti négy tanítást a Jelenések 11:19. versétől egészen a Jelenések 14. fejezetéig ívelő végidő felfogásába beépítse. E folyamatban Ellen G. White látomásai inkább megerősítő, mintsem kezdeményező szerepet játszottak. (lásd A Word to the Little Flock, 18–20, 12. o.)
Az 1840-es évek végének szombatünneplő adventista teoló­giája kapcsán hangsúlyoznunk kell azt is, hogy itt nem különálló tanok listájáról volt szó, hanem valóban teológiáról, vagyis hitrendszerről. A teológia egyesítő gyújtópontját Jelenések könyve apokaliptikus magjában lelték fel. A Jelenések 11:19. versétől a Jelenések 14:20. verséig tartó igeszakasz egymásba fonta a második adventet a mennyei szentély belső termének felnyitásával, valamint a Tízparancsolat, kiváltképpen pedig a szombat eszkatologikus jelentőségével. E teológia különböző aspektusai nem léteztek különálló egységekként. Ellenkezőleg, együtt alkottak teljes egészet, amelyben minden egyes aspektus összefüggésben áll a többivel. Az, hogy teológiájukat a Jelenések könyve központját képező, jó és gonosz közti utolsó nagy harc szövegösszefüggésébe helyezték el, sürgősséget kölcsönzött neki, amely idővel arra késztette a szombatünneplőket, hogy egyre kiterjedtebb missziót indítsanak a világ figyelmeztetése érdekében.
1848 kezdetére tehát a szombatünneplők önálló teológiával rendelkeztek. Eljutottak arra a következtetésre is, hogy elérkezett a begyűjtés ideje. Ennek eredményeképpen meghívták az egykori milleriták csoportjait, hogy „megismertethessék velük az igazságot”. (Spiritual Gifts vol. 2., 98. o.) Ezeknek a szombatkonferenciáknak (1848-tól 1850 végéig) az volt az elsődleges rendelte-tése, hogy szombatünneplő teológiai alapok köré gyűjtse az embereket. Egy másik eszköz ebben a könyvkiadás volt (különösen Bates munkásága nyomán), valamint James White kezdeménye-zései a folyóirat-szolgálatban. (lásd Millennial Fever and the End of the World, 319–325 o.) Az 1850-es évek elején rohamosan megnőtt a szombatünneplők száma, míg az 1861 és az 1863 közti időszakban létrejönnek a Hetednapi Adventista Egyház intézményei.
Az 1850-t követő évtizedekben az adventisták teológiai feladata, hogy kifejtsék és kiterjesszék tanbeli alappilléreiket és apokaliptikus próféciáikat, amelyek biztosították a fiatal egyház önazonosságát. A felekezet könyvei és folyóiratai rendíthetetlenül sulykolták a „jelenvaló igazságot” és hitrendszerük jellegzetesen adventista aspektusait.
Ezzel egyidejűleg felmerült néhány zavaró irányzat is. Az egyik a törvényeskedés kísértése volt. Ellen G. White sürgethette, hogy „szemüket Krisztusra szegezzék” (Early Writings, 14. o.), férje pedig hirdethette a „Krisztus vére általi ingyen és teljes” megváltást (Present Truth, 1850. április, 66. o.), dr kevésbé szerencsés nézetek is felütötték fejüket. Például Bates ismételten azt tanította, hogy „a szombat MEGSZENTELÉSE… MEGMENTI A LELKET”. (The Seventh Day Sabbath: A Perpetual Sign, 1846, 55, 57. o.) Elvégre nem Jézus mondta a gazdag ifjúnak, hogy „az egyetlen módja, hogy örök életet nyerjen, ha megtartja a parancsolatokat”? (uo., 1846, 19. o.; A Word to the Little Flock, 21. o.; Vindication of the Seventh-day Sabbath, 7. o.)
A második komoly irányzat, amely felütötte a fejét, az a hetednapi adventista lelkészek nyers evangélizáló modora volt. Rájöttek ugyanis, hogy nagy tömegeket tudnak megmozgatni azzal, ha más felekezetek lelkészeit vitára hívják ki olyan témában, mint a valódi nyugalomnap vagy az ember halál utáni állapota. Sokan szerettek a küzdelmek szemtanúi lenni, és gyakran megtöltötték a viták helyszíneit, ezzel evangelizációs lehetőséget teremtve az adventista prédikátornokak. Mivel az adventista lelkészek Biblia-kutató egyének és jó szónokok voltak, sok hallgatót sikerült meggyőzniük. Ám miközben így lehetõségük nyílt az „igazság” tanítására, gyakran erőszakos lelkületről tettek bizonyságot, amely megüthette ugyan a tanbeli tisztaság mércéjét, de alulmaradt Jézus Krisztus kedvességének és szerető lelkületének megnyilvá-nulásában.
A harmadik zavaró tényező az 1870-es és az 1880-as években a hetednapi adventista vezetők növekvő hajlama, amely szerint inkább megőrizték és megóvták teológiai felfogásukat, és nem haladtak tovább a megértés útján. Így az 1883-as generálkonferenciai ülésen egy tíztagú rendkívüli bizottság részben azért utasította el egy lelkész kifejtését a hét trombitaszóról, mert az „megbolygatta volna hitünk legfontosabb és legalapvetőbb pontjait”. (Review and Herald, 1883. november 27., 741. o.)
A negyedik irányzat nagyobb szerepet adott Ellen G. White írásainak a kérdések tisztázásakor. Ugyanis, a Review fennállásának első három és fél évtizedében minden hozzájuk intézett kérdést kizárólag a Bibliából válaszoltak meg. Ez az 1880-as években megváltozott, amikor első ízben kezdtek Ellen G. White-ra utalni, hogy mit írt egyes bibliai kérdésekben. (lásd uo., 1883. április 17., 250. o.) Ez a gyakorlat az idő során egyre gyakoribb lett, ahogy a fiatal egyház távolodott gyökereitől.
Összegezve tehát, a hetednapi adventista teológia alakulásának első szakaszában (1844–1885) a felekezet arra a kérdésre talált választ, hogy mi az adventista az adventizmusban. Az egyház a Jelenések könyve alapvetõ tanításaival összekötött sajátos hitpillérei hangsúlyozásával lépett az 1880-as évekbe. Ugyanakkor behozta azt a négy zavaró tendenciát is, amelyek korai teológia történelmük során alakultak ki. Mindezen tényezők fontos szerepet játszanak majd a döntő 1888-as minneapolisi Generálkonferencián, ahol az egyház vezetősége a második nagy kérdéssel szembesül – tudniillik, hogy mi a keresztény az adventizmusban?

Titkos Elragadtatás

Miért mondta Isten?