Az 1920-as években zajló ihletés körüli vita másik pontja a folytatólagos kísértés, hogy némelyek, akik Ellen G. White írásaiból teológizáltak, a Bibliával egyenrangú, sőt azt meghaladó tekintélynek vették azokat. Ez a hozzáállás természetesen ellenkezett az egész életében hangoztatott tanácsokkal. Ekkor azonban már nem élt, és sok adventista úgy bánt írásaival, ahogy a legjobbnak látta.
C. L. Benson így az 1919-es Biblia-konferencián megjegyezte, hogy „kint a [munka] területen a prófétaság lelkének [Ellen G. White írásainak] fontosságát jobban hangsúlyoztuk, mint a Bib-liáét, és az embereink közül sokan ma is ezt teszik”. (1919 Bible Conference transcript, 1919. július 30., 39. o.) Ugyanezt a mentalitást bírálta Daniells, amikor azt írta, hogy az adventizmus javára lenne, ha „ugyanazzal a keresztény lelkülettel kezelnénk testvéreinket, akik eltérnek tőlünk a Bizonyságtételek értelmezésében, mint amikor eltérnek a Biblia értelmezésének tekintetében”. (uo., 37. o.) Prescott ugyanezt a harcot vívta, amikor azt írta, hogy „ha az ember nem hisz a Biblia verbális ihletésében, azt még elfogadjuk. Ám ha azt mondja, hogy nem hisz a Bizonyságtételek verbális sugalmazásában, akkor azon nyomban lemondunk róla. Ezt nagyon egészségtelen állapotnak tartom. Ezzel a Szentírás fölé helyezzük a prófétaság lelkét.” (uo., 30. o.)
Az ellentábor csoportjába olyan emberek tartoztak, mint ¬Claude E. Holmes és J. S. Washburn, akik még mindig Ellen G. ¬White Dániel 8:13 versének „mindennapi” azonosítása körül vitáztak Prescott-tal, Daniells-szel és W. C. White-tal, annak ellenére, hogy Ellen G. White ismételten kérte, hogy írásait ne használják a vita eldöntésére. Ellen White írásainak tévedhetetlen és verbális ihletettségét vallva Washburn és Holmes meg voltak győződve róla, hogy „népünk sorait veszélyes tan járja át”, amellyel „gyorsan szembe kell szállni. E tan pedig az, hogy White testvérnő nem vehető tekintélynek történelmi kérdésekben”. Az ő szemükben White írásai „mind Írások”. Daniells mérsékelt nézetét Ellen G. White isteni sugalmazottságát illetően arra használták később, hogy 1922-ban megfosszák őt [Daniells-t] a generálkonferenciai elnökségtől. (lásd Claude E. Holmes: Have We An Infalliable „Spirit of Profecy”? 1, 11. o.; J. S. Washburn: The Startling Omega and Its True Genealogy; Claude E. Holmes Arthur G. Daniellsnek, 1922. május 22.)
Ellen G. White írásainak központi szerepe az adventizmuson belül nem csak a Holmes-hoz és Washburnhoz hasonló disszidenseknek volt a vesszőparipája. A mozgalom középpontjában lévő vezetők is felkarolták azt. 1921-ben például F. M. Wilcox azt állította, hogy White írásai „alkotják a Biblia lelki magyarázatát”. Majd 1946-ban úgy nyilatkozott, hogy azok a Biblia „ihletett magyarázatai”. (Review and Herald, 1921. február 3., 2. o.; 1946. június 9., 62. o.) Ez az álláspont persze közelebb állt A. T. Jones-nak az 1890-es években vallott elgondolásához, mint Ellen G. -White nézetéhez, amely a „Galatákhoz írt levél törvénye” és később a „mindennapi” kifejezés körüli 1888-as vitához kapcsolódott. Az adventisták közül sokan nem okultak a felekezet történelméből e kérdésben.
Daniells sokkal közelebb állt James és Ellen G. White-hoz, valamint a hetednapi adventizmus többi úttörőjéhez, amikor azt mondta, hogy „az értelmezésünket elsősorban ebből a könyvből [a Bibliából] kell nyernünk. Úgy gondolom, hogy ez a Könyv önmagát magyarázza, és alapjában véve ezt a Könyvet önmagára hagyatkozva is megérthetjük, anélkül, hogy a Bizonyságtételekhez fordulnánk támogatásért.” A Generálkonferencia oktatási elnöke, W. E. Howell pedig megjegyezte, hogy „a prófétaság lelke azt mondja, hogy a Biblia önmaga értelmezője”. Erre a megjegyzésre Daniells a következőket válaszolta: „Igen, de hallottam már olyan szolgálattevőket, akik azt mondják, hogy a prófétaság lelke a Biblia magyarázója. Hallottam ezt hirdetni néhány évvel ezelőtt a Generálkonferencián [A. T. Jones részéről], amikor elhangzott, hogy csak a prófétaság lelkének írásai által érthetjük meg a Bibliát.” „Az is elhangzott, hogy »csalatkozhatatlan« magyarázója” – fűzte hozzá Daniells válaszához J. M. Anderson. Daniells azzal folytatta, hogy „ez nem a mi álláspontunk, és nem helyes azt mondani, hogy a Szentírás egyetlen biztonságos értelmezője a prófétaság lelke. Ez tévtan, ez egy téves nézet, ami nem állja meg a helyét.”
Daniells ezek után nagyon helyesen rámutatott arra, hogy az úttörők „a Szentírás-ismeretüket úgy szerezték, hogy folyamatosan végigvették az Írásokat. Fáj, amikor azt hallom egyesektől, hogy a prófétaság lelke vezette az úttörőket, és általa kaptak minden utasítást, minden tanítást… Ez nem egyezik meg az ő írá­saikkal… Azt olvassuk… hogy együtt kutatták és tanulmányozták a Írásokat, és addig imádkoztak felettük, míg közös nevezőre nem jutottak.” Végül Daniells elkeseredésének adott hangot az olyan adventisták miatt, „akik átkutatják a Bizonyságtételeket egy kijelentésért, de semmi időt nem szakítanak a Biblia tanulmányozására”. (1919 Bible Conference transcript, 1919. július 30., 9–11. o.)
Az 1920-as évek legnagyobb tragédiája, hogy az adventisták többsége nem Daniells történelmileg és teológiailag hiteles álláspontját követte az elkövetkező évtizedekben. A mozgalmat inkább a Holmes, Washburn és Wilcox által képviselt nézet uralta, mikor adventista laikusok és lelkészek gyakorlatában Ellen G. White írásainak „kisebb fénye” túlságosan is gyakran a „nagyobb fény” lett a Biblia helyett. (lásd Colporteur Ministry, 125. o.) Ez az irányzat uralta az adventista teológiát az 1920 utáni évtizedekben a verbális ihlet és a szigorú tévedhetetlenség elgondolásának hajlamával együtt. Azt mondhatjuk, hogy az adventizmus, amely az „egy Könyv” népeként indult el, idővel „könyvek” népe lett. Az adventisták elfelejtették saját történelmüket e kérdésben.

Krisztus Zászlóvívői

Tihamér mesék

Fianl Evnts

Simon Tibor
Nézz az égre

Chasing Utopia

Kik éneklik a bárány énekét?