Az adventizmus 1950-ben már több mint száz éves. Ez ideig az egyház önazonosságát illetően számos teológiai kihívással nézett szembe. Az első az 1844. októberi nagy csalódással érte, ami-kor a legfőbb kérdés az volt, hogy „Mi az adventista az adventizmusban?”. A második kihívást az 1880-as évek végi Krisztus-központú ébredés hozta magával, amikor a sürgető kérdés az volt, hogy „Mi a keresztény az adventizmusban?”. A harmadik az 1920-as években merült fel azzal a kérdéssel, hogy „Mi a fundamentalista az adventizmusban?”
E kérdések és a rájuk adott válaszok nagymértékben formálták a hetednapi adventista teológia alakulását. Az 1950-es évekkel kezdődő szakasz abban különbözött a korábbi időszakoktól, hogy az eddigi egy kérdés helyett most egyszerre három kerül a figyelem középpontjába számos adventista szektoron belül. Az egymástól eltérő kérdések és válaszok együttesen vezettek ahhoz a teológiai feszültséghez az adventizmuson belül, amely a felekezet vitáinak középpontjában állt, miközben az egyház a XX. századból a XXI-be lépett.
Az 1950-es éveket követő időszakban a felekezet különböző szektoraihoz tartozó tagok az előző kérdések egyikével vagy másikával azonosultak. Ezért az adventizmus a gyötrő teológiai kérdések megértése és a korábbi teológiai alakulásban látott dinamizmus megragadásától függ. Tekintettel, hogy a XX. század első felében a tágabb értelemben vett kultúrában széles körű mozgást lehetett tapasztalni a professzionalizmus felé, ez történt az adventizmuson belül is. A változás egyik első hírnöke a Hetednapi Adventista Teológia megalapítása az 1930-as években. A teológiai iskola elsődleges célja nem a lelkészképzés volt, hanem az adventista iskolákban oktató vallástanárok felsőfokú képzése, amit a felsőoktatási szint emelkedése tett szükségessé. A középfokú végzettség már nem volt elegendő az adventista iskolákban oktató vallástanárok számára.
A felsőfokú oktatás azonban természeténél fogva azt jelentette, hogy az adventisták olyan kérdésekkel szembesülnek a Szentírással és hitükkel kapcsolatban, amelyek a korábbi nemzedékekben általában nem merültek fel vagy legalábbis nem következetesen. Fontos kérdések megtárgyalásának fórumaként a Biblia-oktatók 1943-ban létrehozták a Biblia-kutató Szövetséget. Fennállásának évtizedeiben a Szövetség mintegy százhúsz tanulmányt vizsgált meg, olyan eltérő témákban, mint a zárt ajtó, a jubileumi naptár, a szentély lelki jelentősége, az Armageddon. 1952-re a Szövetség tagsága 91 %-ban a világ angol nyelvű adventista iskoláinak Biblia-oktatóiból állt.
A Biblia-kutató Szövetség által kezdeményezett eszmecserék számos gyümölcsöt teremtek. A Generálkonferencia 1952-es őszi tanácskozása például megszavazta a Szövetség funkciójának intézményesítését a Bibliai Kutatás Hivatal (mai nevén a Bibliai Kutató Intézetnek) és a Biblia-tanulmányozási és -kutatási Bizottság létrehozásával. A Szövetség ezzel feloszlott. Az átmenet pozitív oldala az volt, hogy így az egyház rendelkezett egy „gondolattartállyal” a kényes kérdések folyamatos kutatásához. Egyesek szemében azonban az újonnan alakult intézmény az eszmecsere szabadságának rovására ment, most, hogy közvetlenül a Generálkonferencia irányítása alá került.
A Szövetség egyik közvetett mellékhozadéka az 1919 óta először megtartott, egész egyházat átölelő Biblia-konferencia volt 1952-ben. A Generálkonferencia elnökének meglátása szerint a szimpózium célja nem az volt, hogy olyan „mellékes” témákkal foglalkozzon, „amelyeknek nincs közvetlen hordereje a megváltás tervére”, hanem hogy az Adventista Egyház központi teológiai kérdéseit kutassa. (Our Firm Foundation vol. 1. , 47. o.) A konferencián tárgyalt témák nem látszottak túlságosan forradalminak, mivel az előadók listáján a teológusok fiatalabb nemzedéke képviseltette magát. Jelentőségteljes változást hozott, hogy a nem sokkal korábban nyugdíjazott M. L. Andreasen nem szerepelt a listán, míg egy Edward Heppenstall névre hallgató fiatalember igen. A konferencia résztvevői Andreasen teológiáját értelmezték, de Heppenstall újszövetségi tapasztalatának felfogásával együtt.
A Biblia-kutató Szövetség közvetlen hatásának harmadik gyümölcse a hétkötetes Seventh-day Adventist Bible Commentary [Hetednapi Adventista Biblia-kommentár, 1953–1957.] kiadása. A Biblia-kommentár szerzői és szerkesztői gyakorlatilag mind a Szövetség tagjai közül kerültek ki. Az ötven évvel később élő adventisták számára nehéz megragadni a Biblia-tanulmányozáshoz való viszonyulás forradalmiságát az adventizmusban, amit a Biblia-kommentár képviselt. Történelme során most először hozott létre a felekezet olyan dokumentumot, amely szisztematikusan és leíró módon foglalkozott az egész Bibliával. Módszerében a Biblia-kommentár messzemenőkig hasznosította az eredeti nyelven írt bibliai szövegeket, a régészeti leleteket, amelyek segítségével ¬rekonstruálhatóvá vált a különböző bibliai könyvek eredete, valamint mérlegelte az ókori szövegek különféle olvasatait is. Röviden, a Biblia-kommentár a Szentírás kutatásában tudományos módszereket alkalmazó tudományos igényű mű volt.
Ám ennél sokkal jelentősebb tény az, hogy a Biblia-kommentár elmozdulást jelentett a megszokott adventista Biblia-tanulmányozás hagyományától, annak apologetikus és a szövegen alapuló bizonyítékmódszerétől. A Szentírást védő viszonyulás helyett a kiadvány szerzői azt szerették volna, ha a Biblia maga szólal meg a saját érdekei mellett. A kommentár által alkalmazott történelmi, szövegösszefüggésbeli és nyelvészeti módszer azon fáradozott, hogy a Bibliát ne az Adventista Egyház gondjaira megoldást jelentő „válaszkönyvként” állítsa az egyház elé, hanem Isten szavaként, amely minden korban szól az ő népéhez. A Biblia-kommentár nem az egyedüli biztos magyarázat közvetítését tűzte ki célul, hanem inkább alázatosan a Szentírás hallatását. Így a kiadvány több igeszakasz eltérő, alternatív értelmezését is elismerte, hogy az olvasók maguk jussanak el azok megértéséhez. Az egyik szerkesztő szavaival élve „a kommentár számára a Biblia tanulmányozása folytonos zarándoklat az igazság felé.” (Adventist Heritage, 1998. nyár, 26–34. o.)
Az 1960-as és az 1970-es években folyamatosan nő a felsőfokon képzett Biblia-tudósok száma. Nem elég, hogy a felekezet vallásoktatói közül egyre többen rendelkeztek felsőfokú végzettséggel, de az 1970-es évek közepén és az 1980-as évek elején egyházi intézmények PhD (bölcsészdoktor)- és ThD (teológiadoktor)-képzést kezdtek kínálni a vallástudomány számos területén. Ezzel egyidőben nőtt a képzettség az egyház összetételében is. A professzionalizmussal együtt felmerült a vágy az adventista egyház és hit teológiai, történelmi és társadalmi horderejének átgondolására. Önálló szervek, mint az 1967-ben létrejött Association of Adventist Forums [Adventista Fórumok Társulata] és a Spectrum nevű folyóirat magukra vállalták a kényes kérdések kutatását, valamint az egyház tetteinek új iránymutatását.
Ahogy ezt várni lehetett, az egyház hagyományos szárnya is kialakította saját szervezeteit és kiadványait, mint amilyen például a Hope International az Our Firm Foundation [Szilárd alapunk] folyóirattal (amely nem tévesztendő össze az azonos címet viselő, 1952-ben kiadott könyvvel). A konzervatív szervek és kiadványaik célja nem annyira a változások határvonalának tanulmányozása volt, mint inkább a vélt „történelmi adventizmus” jelentőségének és a múltbéli „jó öreg tanokhoz” való visszafordulásnak a szorgalmazása.
Egyszóval 2000-re a Hetednapi Adventista Egyház sok mindenben megváltozott a 1940-es évek felekezetéhez képest. A változások közül sok lesz hatással az adventisták teológiai gyakorlatára. A következőkben az 1950-nel kezdődő időszak teológiai alakulásaihoz fordulunk.

Dwight Nelson
Életkérdések

Isten figyelmeztető üzenete az emberiségnek MA

Simon Tibor