A Biblia egyik legvilágosabb tanítása Krisztusnak az ég felhőiben való visszatéréséről szól. Az egész Szentírás a vég felé mutat, amikor Isten eltörli a bűn problémáját. Jézus második adventjét várva az adventizmus szilárd talajon áll. Lehet, hogy az időzítés bizonytalan, de maga az esemény bizonyos.
A második eljövetel várakozása a Hetednapi Adventista Egyház létezésének oka, egy olyan egyháznak, amely a Jelenések 14. fejezete hármas angyali üzenetének hirdetését látja történelmi feladatának a szükségben lévő világ számára. Ebből a szempontból az adventista önazonosság a kinyilatkoztató látomásán nyugszik, mely szerint Istennek a végidőben lesz egy népe, mely türelmesen várakozik az Úr eljövetelére, és megtartja az ő parancsolatait a Jézussal való megváltó hitbeli kapcsolat összefüggésében. (lásd Jel 14:12) Az adventista teológiai önazonosság kutatásának százötven éve után is a Jelenések 14:12. verse nyújtja a legtalálóbb összegzését annak, hogy miről is szól valójában a hetednapi adventizmus: „Itt van a szentek békességes tűrése, itt, akik megtartják az Isten parancsolatait és a Jézus hitét!”

Simon Tibor
Mindenhol fény legyen

Ősz Farkas Ernő
Jézussal egy asztalnál