Az igazi templom, a szentély a mennyben van, amelyet az Úr és nem ember épített. Itt Krisztus szolgál, a hívő emberek rendelkezésére bocsátva a kereszten mindenkiért meghozott engesztelő áldozatának jótéteményeit. Nagy főpapunkká lett beiktatva, és mennybemenetelekor megkezdte közbenjáró szolgálatát. Engesztelő szolgálatának második, utolsó szakaszát a 2300 éves prófétai idő lejártakor, 1844-ben kezdte el. Ez a vizsgálati ítélet munkája, ami a bűnök végső elrendezésének része, ezt az ősi héber szentély megtisztítása jelképezte a nagy engesztelési napon. A földi szentélyt a jelképes szolgálatban áldozati állat vérével tisztították meg, míg a mennyei szentély Jézus vérének tökéletes áldozatával tisztul meg. A vizsgálati ítélet a mennyei lények előtt világossá teszi, hogy kik haltak meg Krisztusban, és ezért méltók az első feltámadásra. Ez kinyilvánítja azt is, hogy az élők közül kik maradtak meg a Megváltóban, megtartván Isten parancsolatait és Jézus hitét, és ezért benne készek a menny örök országába való elragadtatásra. Az Úr igazságosságát igazolja ez az ítélet, hogy megtartja azokat, akik hisznek Jézusban. Nyilvánvalóvá teszi, hogy akik hűségesek maradtak Istenhez, elnyerik az országot. Krisztus szolgálatának befejezése a második advent előtt az emberiség vizsgálatának lezárását jelzi. (Zsid 8:1–5; 4:14–16; 9:11–28; 10:19–22; 1:3; 2:16–17; Dán 7:9–27; 8:13–14; 9:24–27; 4Móz 14:34; Ez 4:6; 3Móz 16; Jel 14:6–7; 20:12; 14:12; 22:12)

Nyári István
Versek az Istent keresõ emberrõl