1919-ig a Hetednapi Adventista Egyház két önazonossági krízisen esett át. Az első, az 1844. októberi nagy csalódás a „Mi az adventista az adventizmusban?” kérdéséhez vezetett. A másik krízis, amely az 1888-as minneapolisi találkozón érte el csúcspontját, a „Mi a keresztény az adventizmusban?” kérdést vetette fel, és azt vette fontolóra, hogy a felekezet hogyan viszonyíthatná sajátosan adventista teológiáját azokhoz a hitelvekhez, amelyekben osztozik a többi evangéliumi kereszténnyel.
Míg a teológiai alakulásuk történelmének első kérdésében nagymértékű egyetértésre jutottak, a második kérdésben az adventisták korántsem tanúsítottak összhangot. A „Mi a keresztény az adventizmusban?” kérdéshez kapcsolódó témák kavarodást és átalakulást hoztak bizonyos téren az 1890-es években, de a Kellogg–Jones-krízis, valamint az első világháború körüli események megakadályozták az 1888-as kérdések kiterjedt megvitatását a XX. század első két évtizedében. Az 1920-as évekre az adventizmus keresztény aspektusainak megvitatása ismét terítékre került, azonban ekkorra a felekezetnek már egy harmadik kérdéssel is szembe kellett néznie az önazonosságát illetően: „Mi a fundamentalista az adventizmusban?”

Kompromisszum és komformizmus

Fekete István
Hitünk énekei orgonán

Isten figyelmeztető üzenete az emberiségnek MA