A téma megértéséhez szükséges, hogy röviden áttekintsük mindazt, amit az ótestamentumi törzsekről tudni lehet. Tisztában vagyunk-e azzal, hogy valójában tizenhárom törzs létezett?
A tizenkét eredeti törzs Jákob tizenkét fiának családja, akiket Isten később Izraelnek nevezett el.
Amikor Józsefet testvérei rabszolgának adták el, hosszú és fájdalmas éveket töltött távol a családjától. Amikor újra találkoztak, az édesapa, Jákob megígérte, hogy József elválásának keserves éveit azzal ellensúlyozza, hogy az addig született két fiát, Manassét és Efraimot saját gyermekének tekinti: József helyett a két fiút számolja családjához. „Most tehát a te két fiad, akik néked Egyiptom földjén annakelőtte születtek, hogy én hozzád jöttem Egyiptomba, az enyéim; Efraim és Manassé, akárcsak Rúben és Simeon, az enyéim lesznek.” (1Móz 48:5)
Számoljunk tehát! Ha József két fia került apjuk helyére a törzsek sorába, akkor tizenhárom törzsünk van. Amiért a Biblia a későbbiekben mégis tizenkettőt említ, azzal magyarázható, hogy a léviták Izrael papjai lettek, ezért nem kaptak örökséget a föld felosztásakor. Ehelyett szét kellett széledniük a törzsek között tanítókként és papokként. „Csak a Lévi törzsét ne vedd számba, és azokat ne számláld Izrael fiai közé.” (4Móz 1:49)
Érdekességként megkérdezhetjük, hányan ültek az utolsó vacsoránál? A válasz: tizenhárman. A tizenkét tanítvány és Jézus mint főpapjuk. A páska ünnepén tizenhárom törzs képviseltette magát. A szokásos tizenkettő és a léviták, akik a papi tisztséget töltötték be.
Ugyanígy, ha az Úrnak az lett volna fontos, hogy a szó szerinti tizenkét törzsből álljon össze a száznegyvennégyezer, akkor nem azt vártuk volna, hogy a tanítványokat is így ¬választja ki? De úgy látszik, számára nem az volt lényeges, hogy az apostolok Izrael tizenkét nemzetségéből származzanak, hiszen a legtöbben Júda leszármazottjai voltak. Akik különböztek: Máté, aki valószínűleg lévita volt és később a benjáminita Pál. (lásd: Rm 11:1)
Ezenkívül az ótestamentumi tizenkét törzs szám szerint is nagyon különbözött. Júda nagy volt, míg Benjámin kicsi. Isten valójában az ígéret földjét is a létszámukkal arányosan osztatta szét. A száznegyvennégyezerre vonatkozóan viszont törzsenként pontosan tizenkétezer emberről olvashatunk. Ez is egy erős érv amellett, hogy nem beszélhetünk valóságos törzsekről ebben a szakaszban.

A menny

Advent Kamarakórus