Isten miért nevezte meg a tizenkét törzset, miközben a száznegyvennégyezerről szólt?
Az első feltételezés, hogy valami lelki tartalma van a felsorolásnak. Figyeljük meg, ez az egyetlen eset, hogy a Biblia Jákob ¬fiairól ebben a sorrendben beszél, és valószínűleg a felsorolás módja is sejtet valamit. Elsőként József és Lévi nevét olvassuk, míg Efraim és Dán kimaradt. Miért? Talán a nevek és jelentésük miatt, mivel azok profetikusan is jelképesek. „Dán kígyó lesz az úton, szarvaskígyó az ösvényen, mely a ló körmébe harap, hogy lovagja hanyatt esik.” (1Móz 49:17) Az is lehet, hogy mivel a Dán név jelentése ítélni, ítélet, ezért a száznegyvennégyezer a történelemnek ezen a pontján lesz elpecsételve. Efraimról a Biblia kijelenti: „Bálványokkal szövetkezett Efraim, hagyd hát magára” (Hós 4:17).
Az is érdekes, hogy az elsőszülött Rúbent Jelenések könyve 7. fejezete csak másodiknak említi, míg Júda, aki negyedikként született, elsőként került a felsorolásba.
A névsor addig nem jelenthet sokat, amíg a nevek nem kezdenek önmagukért beszélni. Így talán megláthatjuk, mit is akar Isten a nevek sorrendjével tanítani nekünk .
Amikor a zsidók elnevezték az újszülöttet, a nevüknek majdnem minden esetben jelentése is volt, ami a gyermekük remélt jellemével vagy születése körülményeivel függött össze.
Figyeljük meg, hogy Jákob feleségei, Lea és Rákhel mit fogalmaztak meg a megszületett gyermekeik nevében! „Fogadott azért Lea az ő méhében és szült fiat, és nevezte nevét Rúbennek, mert azt mondta: Meglátta az Úr az én nyomorúságomat; most már szeretni fog engem az én férjem. Azután ismét teherbe esett és szült fiút, és mondta: Mivelhogy meghallotta az Úr megvetett voltomat, azért adta nékem ezt is; és nevezte nevét Simeonnak. És megint teherbe esett és szült fiút, és mondta: Most már ragaszkodni fog hozzám az én férjem, mert három fiat szültem neki; azért nevezte nevét Lévinek. És ismét teherbe esett, és fiút szült és mondta: Most már hálákat adok az Úrnak; azért nevezte nevét Júdának, és megszűnt a szüléstől.” (1Móz 29:32–35)
Az olvasás folytatásakor láthatjuk, hogy Jákob fiai születésekor a két anya, Rákhel és Lea mind a tizenkét fiúra nézve hasonló tapasztalatot fejezett ki a név kiválasztásával.
Mit jelent a száznegyvennégyezret alkotó törzsek neve?
Júda – Dicsérem az Urat
Rúben – Rám tekintett
Gád – Jó szerencsét adott
Áser – Boldog vagyok (boldognak mondanak)
Nafthali – Küzdelmem
Manassé – Elfelejteti
Simeon – Isten meghallgat engem
Lévi – Hozzám csatlakozik
Izsakhár – Megvásárolta
Zebulon – Lakhely
József – Hozzám adja
Benjámin – Jobb kezének fia
Itt egy csodálatos rész következik: figyeljük meg, mi történik, ha a nevek jelentését egymás után, abban a sorrendben írjuk, ahogy az Jelenések könyvében olvasható. Láthatjuk, Isten hogyan menti meg egyházát mint menyasszonyát: „Dicsérem az Urat, mert rám tekintett és jó szerencsét adott. Boldog vagyok, mert küzdelmem Isten elfeledtette velem. Vásárolt nekem lakhelyet, és hozzám adta jobb kezének fiát”.
Ebben a sorrendben ezek a nevek az egyház küzdelmét, megváltását, győzelmét és a Báránnyal való elválaszthatatlan házasságát írják le. Úgy tűnik, ez különleges bátorítás azoknak, akik az egyházhoz tartoznak, hisznek Jézusban és nem szükségszerűen zsidók.

Isten figyelmeztető üzenete az emberiségnek MA

Simon Tibor
Nézz az égre