A következő kérdés az, hogy a száznegyvennégyezer valós szám-e? Talán egy másik kérdéssel kell megválaszolni: a Jelenések könyve számai valósak vagy jelképesek?
Tizenkét kapuja és alapja lesz-e az új Jeruzsálemnek? Vajon tizenkét különböző fajta gyümölcs lesz az élet fáján? Igen, természetesen! Nagyon sok profetikus időt ad meg Jelenések könyve, de a számok nem szimbólumok, hanem precíz mértékek. Teljesen feleslegesek lennének a megismerés szempontjából a számok szimbolikus jelentés esetén. Az új Jeruzsálem méretét a Biblia adatai alapján határozhatjuk meg, feltételezve ezek valódiságát. Azt azonban figyelembe kell vennünk, hogy bár a száznegyvennégyezer lehet pontos szám, a világ túlnyomó része sohasem fogja megtudni, ki tartozik közéjük.
Amikor Jézus a földön járt, nem volt probléma megszámolni a tizenkét tanítványt. Viszont a száznegyvennégyezer az utolsó napokban szétszóródva él a világ minden táján, és a lelki zsidósághoz tartozva vezet egy hatalmas ébredést. Azonban egyikük sem visel olyan hosszú sorszámot a ruháján.
Gondolkodjunk! Mondhatjuk-e, hogy a nevek szimbolikusak, a számok pedig szó szerintiek? A válasz egyszerű: Jézusnak nem az számított, hogy a tizenkét apostol mely törzsből származik, hanem az, hogy tizenketten legyenek. Azt is láthatjuk, hogy a Jelenések könyvében lévő számok általában valós értékeket képviselnek, a megfelelő nevek azonban mindig szimbolikusak.

Tíz évvel élhetsz tovább

Kompromisszum és komformizmus

Kik a Hetednapi Adventisták?