Az egyik legfontosabb és legkiemelkedőbb jellemzője a száznegyvennégyezernek, hogy különleges pecsétet és nevet kapnak, amelyet a homlokukon viselnek (Jel 7:1–4, 14:1). A pecsét elhelyezése után nem sokkal a hét csapás kitöltetik a meg nem tért világra. Amikor a Jelenések könyvét tanulmányozzuk, tudnunk kell, hogy ha valakit megjelöltek vagy megbélyegeztek, abban az esetben negatív magatartásra és értékelésre gondolunk. A valóságban azonban minden megmentett vagy elveszett visel valamilyen jegyet, bélyeget a homlokán vagy a kezén.
Ezékiel könyve 9. fejezete olyan látomást jegyez fel, ahol a megmentetteket jelölték meg. Ennek viszont az volt a feltétele, hogy bánkódtak a bűneik miatt és vágyakoztak a tisztaságra. „És mondta az Úr néki: Menj át a város közepén, Jeruzsálem közepén, és jegyezz egy jegyet a férfiak homlokára, akik sóhajtanak és nyögnek mindazokért az utálatosságokért, amelyeket cselekedtek annak közepében.” (Ez 9:4) Csak azok menekültek meg az elpecsételést követő csapásoktól, akik ezt a jegyet viselték.
A száznegyvennégyezer milyen jegyet visel a homlokán? Alapvetően ez a Szentlélek jelenlétét jelöli. „Akiben ti is, minekutána hallottátok az igazságnak beszédét, üdvösségetek evangéliumát, amelyben hittetek is, megpecsételtettetek az ígéretnek ama Szentlelkével.” (Ef 1:13) „És meg ne szomorítsátok az Istennek ama Szentlelkét, aki által megpecsételtettetek a teljes váltságnak napjára.” (Ef 4:30) Akiken megnyugszik a Szentlélek, rajtuk ez a jó jegy található. E pecsét esetében azonban a Szentlélek jelenlétén kívül még egy meghatározó dologról beszélhetünk, ugyanis Isten pecsétje magába foglalja Isten törvényét, ahogyan azt Ézsaiás könyve is feljegyzi: „Kösd be e bizonyságtételt, és pecsételd be e tanítást tanítványaimban” (8:16). Ez az állítás ne lepjen meg bennünket! A Jelenések könyve háromszor azonosítja a megmentetteket, Isten parancsolatai megtartóiként (lásd: Jel 12:17, 14:12, 22:14). Mózes is ezért sürgette a népet, hogy kössék a kezükre és homlokukra Isten törvényét (lásd: 2Móz 13:9, 5Móz 6:8, 11:18).
Ez a pecsét azonban az Atya neve által még mélyebbre hatol.

Tihamér mesék

Kay Kuzma
Hogyan segíthetjük gyermekeinket a halál tényének feldolgozásában?

A legfőbb forrás

Dr. Donna Habenicht