Minden kormány pecsétje három elemet tartalmaz: cím, név, hatalmi terület. Dániel könyvében is ezt olvassuk: „Jojakim, Júda királya uralkodásának harmadik esztendejében jött Nabukodonozor, a babiloni király Jeruzsálemre, és megszállta azt” (1:1). Ugyanezt láthatjuk a Tízparancsolatban is, amelyben csak egy, a szombat parancsolata tartalmazza e jellemzőket (lásd: 2Móz 20:11). Tartalmazza Isten nevét (Úr vagy az eredetiben Jehova), a címét vagy rangját (Ő a Teremtő) és a hatalmi területét (uralkodik a menny, a föld, a tenger és minden felett, ami azokban van). A negyedik parancsolat az egyetlen, amely visszautal Isten teremtő és megváltó hatalmára mint pecsétre. „Megtartsák azért az Izrael fiai a szombatot, megszentelvén a szombatot nemzetségről nemzetségre, örök szövetségül. Legyen közöttem és az Izrael fiai között örök jel ez, mert hat napon teremtette az Úr a mennyet és a földet, hetednapon pedig megszűnt és megnyugodott.” (2Móz 31:16-17)
„És adtam nékik szombatjaimat is, hogy legyenek jegyül köztem és őközöttük, hogy megtudják, hogy én vagyok az Úr, az ő megszentelőjük.” (Ez 20:12) „És az én szombatjaimat megszenteljétek, hogy legyenek jegyül énköztem és tiköztetek, hogy megtudjátok, hogy én vagyok az Úr, a ti Istenetek.” (Ez 20:20)
Figyeljük meg, a Biblia sohasem beszél a nyugalom napjáról a zsidók szombatjaként. A szombatot „szent nap”-nak (Ézsa 58:13), az „Úrnak a te Istened szombatjá”-nak (2Móz 20:10) nevezi.
Minden igazi szeretetkapcsolat rendszeres, minőségi időbefektetést igényel. A történelem során az ördög megpróbálta az Isten népe és a Teremtő közötti kapcsolatot elértékteleníteni, amelynek következtében az embereket arra befolyásolta, hogy hanyagolják el, tegyék félre a szombat parancsolatát.
A száznegyvennégyezer minden szombaton azt hirdeti, hogy Isten pecsétje a szívükben és az elméjükben van, mivel felismerik, hogy az idejük teljes egészében Isten tulajdona. Jézus Krisztus azt mondta: „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket” (Mt 11:28).A szombat megtartásával azt közvetítik, hogy a munkájuktól megpihenve nem önmagukban, hanem Jézusban bíznak.

Sipos Lajos, Fekete István
Béke Veled...-temetési énekek

Advent Kamarakórus
Reménység Csillaga

Ellen Gould White
Pátriárkák és próféták

Dvd Felvétel
Tehetségkutató 2007.júni. 3.

J.S.Bach
János PAssió

Kik éneklik a bárány énekét?