Jézus az első eljövetele idején tizenkét embert választott ki, hogy elérje Izraelt. „Ezt a tizenkettőt küldte ki Jézus, és megparancsolta nékik, mondván: Pogányok útjára ne menjetek, és a samaritánusok városába ne menjetek be, hanem menjetek inkább Izrael házának eltévelyedett juhaihoz.” (Mt 10:5–6)
A korai eső kitöltésével a tizenkét apostol a pünkösd idején ezreket ért el. Először az összes megtért ember zsidó volt. „Lakoznak pedig Jeruzsálemben zsidók, istenfélő férfiak, minden nép közül, melyek az ég alatt vannak.” (Csel 2:5)
Amikor a késői eső (a Szentlélek) kitöltetik, Jézus második eljövetele előtt, 12x12 000 hírnök éri a világ minden táján élő nagy sokaságot, akik munkájuk nyomán térnek meg. „És lesz azután, hogy kiöntöm lelkemet minden testre, és prófétálnak a ti fiaitok és leányaitok. Véneitek álmokat álmodnak, ifjaitok pedig látomásokat látnak. Sőt még a szolgákra és szolgálóleányokra is kiöntöm azokban a napokban az én lelkemet.” (Jóel 2:28–29)
Az utolsó napokban nemcsak a száznegyvennégyezret használja fel Jézus, hogy prédikáljanak – ahogyan az apostolok idejében sem csak tizenketten hirdették az igét, ők csak egy részét alkották annak a százhúsz főnek, akikre a felházban kitöltetett a Szentlélek (lásd: Csel 1:15). Jézus Krisztus nem csupán a tizenkét tanítványt küldte ki prédikálni, hanem egy másik alkalommal hetven tanítványt bízott meg feladattal (lásd: Lk 10:1).
A száznegyvennégyezer tehát lelki vezetőnek tekinthető, és nem csak az egyetlen csoportnak, amely a lelki ébredés részese.
A további tisztázás végett nézzük meg, milyen párhuzam látható a száznegyvennégyezer és a tizenkét apostol között.

Eltévedt méhecske és más történetek

Sipos Lajos, Fekete István
Béke Veled...-temetési énekek